Google analytics viser besøk til sider og mapper jeg ikke har. "Referer spam" hva er det?

Publisert: 12.01.2016
Referer spam i Google Analytics

Hvis din Google Analytics-rapport viser treff på sider og undermapper du ikke har laget selv, trenger det ikke bety at websiden din er kompromittert. Mest sannsynlig er det fenomenet kalt "Referer spam". Hva er "Referer spam"?

"Referer spam" (sidehenvisnings-spam) har kun som mål å vekke nysgjerrigheten til deg som leser analytics-rapporten. Det er med andre ord ufarlig for brukere og besøkende på ditt nettsted. Sidene og undermappene som vises i rapporten finnes nemlig ikke på din webside. Dette er kun fiktive treff. De fleste aktørene som forurenser analycs-rapporten din har snappet opp analyticsIDen og spammer Google Analytics-kontoen din direkte. De er med andre ord ikke engang innom nettstedet ditt eller serveren din.

Hvorfor?

Når du leser analytics-rapporten, vil du bli nysgjerrig på disse adressene som tilsynelatende er en del av nettstedet ditt, og mange vil prøve å besøke disse domenene og URLene som plutselig er en del av deres statistikk. Da blir man henvist til nettsteder som spammerne tjener penger på at man besøker. Denne forurensningen gjøres selvsagt ikke manuelt av mennesker, men av maskiner (bots) i stor skala.

Hvordan blir jeg kvitt "referer spam"?

Siden mesteparten av denne trafikken ikke foregår på websiden din, hjelper det ikke å blokkere noe som helst i webløsningen eller på webserveren. Du kan med andre ord glemme både plugins og triks i .htaccess-filen. Det er imidlertid mulig å sette opp ulike filtere i Google Analytics som filtrerer vekk fiktive treff til ikke-eksisterende sider.

Web

Vi lager websider og publiseringsløsninger for web.

Grafisk Profil

Vi utvikler logo og andre elementer i bedriftens grafiske profil.

Produksjon

Vi produserer annonser, brosjyrer, kundeaviser og alt innen trykksaker.

Prosjekt

Vi setter sammen et team av ulik spisskompetanse for håndtere store og små prosjekter